Używamy ciasteczek, dzięki którym strona działa poprawnie.

ZASADY PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

COPERNICUS CENTER PRESS SP. Z O.O.

1. Kto jest administratorem Twoich danych osobowych? Jak możesz się skontaktować?

Administratorem danych osobowych jest spółka Copernicus Center Press sp. z o.o. [dalej też jako CC PRESS], Pl. Szczepański 8, 31-011 Kraków, KRS: 0000429149, NIP: 676-24-57-623, REGON: 122628824. Kontakt we wszelkich sprawach dotyczących przetwarzania Twoich danych możesz uzyskać pod adresem e-mail: zamowienia@ccpress.pl. Jeżeli wpiszesz w temacie “dane osobowe” łatwiej nam będzie zrealizować Twoje zgłoszenie. Możesz również wysłać list pocztą tradycyjną.

Administrator danych to podmiot, który decyduje o celach i sposobach wykorzystywania Twoich danych, przy czym ciążą na nim obowiązki związane z ich zabezpieczeniem.

2. Sposób pozyskania danych

Twoje dane trafiły do nas w jeden z poniższych sposobów:

CC Press dokłada wszelkich starań, aby bezpiecznie przetwarzać Twoje dane osobowe, stosując m.in. szyfrowanie, bezpieczne połączenie, serwery na terenie EOG. Dostęp do danych mają tylko upoważnieni pracownicy, przeszkoleni z zakresu ochrony danych.

3. Udostępnianie danych innym podmiotom, w tym poza obszar EOG

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania - oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

W ramach składania zamówień w sklepie internetowym Twoje dane przekażemy firmie transportowej.

Przekazujemy Twoje dane poza obszar EOG, gdyż na naszych stronach www znajdują się wtyczki do mediów społecznościowych: Facebook, Twitter, Instagram oraz YouTube. Dostawcy tych usług mają swoje siedziby i serwery poza obszarem EOG.

Ponadto ze wszystkimi podmiotami, którym przekazujemy Twoje dane zawarliśmy stosowne umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych.

4. Cel i podstawa przetwarzania danych, okres przetwarzania

Zawarliśmy umowę

Podane przez Ciebie dane przetwarzane są na podstawie i w związku z realizacją zamówienia w sklepie internetowym są nam konieczne do realizacji naszych usług i pozostają w związku z zawartą umową (art. 6 ust. 1 lit. b) RODO). Dzięki temu posiadasz własne indywidualne konto na naszych stronach internetowych.

Twoje dane mogą pozostawać również w związku z realizacją umów wskazanych w pkt 2.

Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Twoich danych dla celów podatkowych i rachunkowych.

Twoje dane są przetwarzane do upływu okresu przedawnienia roszczeń związanych z umową sprzedaży, a także do momentu wygaśnięcia ciążących na nas obowiązkach publicznoprawnych (podatki, księgowość).

Okres retencji tych danych to maksymalnie 10 lat od zakończenia jej realizacji.

Wyraziłeś/-aś zgodę

- na otrzymywanie informacji handlowej drogą elektroniczną

Twój adres e-mail umożliwia nam wysyłanie informacji handlowej drogą elektroniczną i informowania o naszej ofercie, promocjach, nowościach wydawniczych. W każdej chwili możesz wycofać tę zgodę poprzez wysłanie newslettera w sposób określony w pkt 1. Wycofanie zgody nie powoduje, że dotychczasowe przetwarzanie jest niezgodne z prawem. Dane nie będą przetwarzane również po wycofaniu się ze świadczenia tej usługi.

- na przetwarzanie plików cookies

Zgodę możesz wycofać w każdej chwili, wycofanie zgody nie wpływa na legalność dotychczasowego przetwarzania.

Nasz usprawiedliwiony interes

Przetwarzamy też Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu, którym jest marketing bezpośredni naszych usług oraz w celu kontaktu z Tobą w związku z lepszym dopasowaniem naszej oferty. Możemy prowadzić analizy i statystyki na potrzeby rozwijania przez nas działalności.

Twoje dane są przetwarzane również na potrzeby utrzymywania kontaktu mailowego, telefonicznego, odpowiedzi na Twoje zapytania.

Dane będą przetwarzane do momentu istnienia ww. celu. oraz po usunięciu przez Ciebie konta, rozwiązaniu/wygaśnięciu umowy, rozwiązania ewentualnych spraw spornych nie dłużej jednak niż do zakończenia okresu przedawnienia roszczeń czyli maksymalnie przez okres 10 lat od dnia zakończenia wykonania umowy.

Dodatkowo w celu realizacji przez CC PRESS zasady rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas w adekwatny sposób obowiązków jako administrator Twoich danych) przez okres przetwarzania Twoich danych.

Podsumowując:

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w naszej polityce, między innymi aby:

5. Jakie są Twoje prawa?

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, uzupełnienia, usunięcia, ograniczenia przetwarzania i przenoszenia, wniesienia sprzeciwu.

6. Sposób skorzystania z uprawnień:

7. Skarga do organu

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.

8. Sprzeciw - kiedy jest uzasadniony?

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:

9. Przetwarzanie zautomatyzowane, w tym profilowanie

Tak, przetwarzamy dane osobowe w sposób zautomatyzowany, ale nie ma to wpływu na Twoje prawa. CC Press dokonuje profilowania w związku z Twoją aktywnością na naszych stronach internetowych oraz w związku z dokonywanymi zakupami. Dzięki temu możemy lepiej dostosować ofertę do Twoich potrzeb i zainteresowań.

10. Cookies

Strony CC PRESS wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) m.in. aby dostosować serwis do potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych. Wykorzystujemy cookies w celu zbierania informacji o sposobie korzystania przez użytkowników naszej strony oraz do poprawnej konfiguracji serwisu, a także w celu zapamiętania ustawień użytkownika (np. język, rozmiar czcionki itp.).

Wykorzystujemy cookies do analizy, badań oraz audytu oglądalności, a w szczególności do tworzenia anonimowych statystyk, które pokazują, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają z naszej strony. Wiedza ta pozwala nam ulepszać strukturę i zawartość naszych stron.

Akceptacja cookies



Akceptując korzystanie z cookies umożliwiasz prawidłowe działanie strony www




Kraków, 22.11.2019 r.

(poprzednia wersja 19.08.2018 r.)